راهاندازی درگاه ملی مجوزها گامی مهم در حذف امضاهای طلایی (بخش پایانی)
درگاه ملّی کسـب وکارهـا پایانی بر رانتِ مجـوز فروشـی
رضا الماسی
خیلی از کسانی که مجوز کسبوکار لازم دارند نمیدانند برای گرفتن مجوز به کجا مراجعه کنند و چه مدارکی ارائه بدهند. درگاه ملی مجوزها برای حل این مشکل ایجاد شده و به شما کمک میکند شرایط و مدارک دریافت مجوز موردنظرتان را ببینید و بهطور کاملاً غیرحضوری آن را درخواست و دریافت کنید.
اگر سری به این درگاه بزنید با مراجعه به راهنمای اخذ مجوزهای کسب و کار به راحتی میتوانید با ارائه مدارک لازم، مجوز مورد نیاز خود را درخواست و در کوتاهترین زمان ممکن آن را دریافت نمایید.
برای دریافت مجوز مورد نظرتان، اول باید در
mojavez.ir صفحه راهنمای دریافت مجوز را پیدا کنید. برای پیدا کردن این صفحه، کافی است در نوار اصلی، یک کلمه از اسم کسبوکار را جستوجو کنید. بهتر است کلمه اصلی را جستوجو کنید. مثلاً اگه مجوز پرورش ماهیان گرمابی را میخواهید، بهتر است کلمه ماهی را جستوجو کنید نه کلمه پرورش را.
درگاه درنتیجه جستوجو، تعدادی عنوان مجوز به شما پیشنهاد میدهد. بگردید و ببینید کدامش را میخواهید. اگر مجوز مورد نظرتان را پیدا نکردید با کلمات دیگری جستوجو کنید و اگر بازهم پیدا نکردید، میتوانید از پشتیبانی درگاه بپرسید.
نحوه اخذ مجوزهای پرمتقاضی
اگر مجوز یک شغل خانگی یا پروانه صنفی میخواهید، درگاه ملی یک راه میانبر برایتان گذاشته است. چون این دو نوع مجوز خیلی متقاضی دارند.
یادتان باشد بعضی مجوزها که برچسب قرمز رنگ دارند، اعلانی هستند. یعنی هر متقاضی اگر شرایطش را داشت میتواند با اعلام اینکه من این شرایط را دارم، مجوزش را بگیرد و دستگاه صادرکننده مجوز، فوری مجوزش را صادرکند و نظارت بر مدارکش را برای بعد بگذارد، یعنی نظارت پسینی کند.
برای یافتن صفحه راهنمای دریافت مجوز مورد نظرتان، میتوانید از درختواره کسبوکارها هم به صفحه راهنمای مجوز مورد نظر برسید.
خلاصه... با هر روش جستوجو، میتوانید صفحه راهنمای دریافت مجوز موردنظرتان را پیدا کنید.
هر راهنمای دریافت مجوز، دو پیوند در انتهایش دارد: راهنمای دریافت و درخواست مجوز.
بهتر است اول راهنمای دریافت را ببینید. در صفحه راهنمای دریافت، اول عنوان رسمی و اداری و دستگاه صادرکننده مجوز را میبینید. در بخش معرفی کسبوکار، توضیحات کلی درباره کسبوکار موردنظرتان ارائه شده است.
بخش دریافتکننده مجوز، یعنی این مجوز را به چه شخصی میدهند؟ اشخاص حقیقی یا حقوقی؟ یعنی برای دریافت این مجوز حتماً باید شرکت داشته باشید یا آن را به شخص عادی که کد ملی داشته باشد هم میدهند.
اطلاعات این صفحه، بسیار مهم است. بهخصوص شرایط، مدارک، زمان و هزینه صدور مجوز.
اگر اولین بار برای دریافت مجوزی درخواست میدهید، درگاه از شما میخواهد ثبتنام کنید و احراز هویت بشوید. یعنی میپرسد شما چه کسی هستید که این مجوز را میخواهید؟ ثبتنام، در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند انجام میشود و بهراحتی کد ملی و تاریخ تولدتان احراز و پیامک فعالسازی برایتان ارسال میگردد.
توجه کنید حتماً باید با گوشی خودتان ثبتنام کنید وگرنه بعداً دچار مشکل میشوید و ممکن است مجوز درخواستی شما صادر نشود. بعد از احراز هویت که حداکثر یک دقیقه طول میکشد، به صفحه اصلی بازمیگردید.
سمت چپ بالای درگاه را چک کنید نام خودتان باشد. حالا که احراز هویت شدید، کلمه درخواست مجوز را بزنید.
بعد از ثبت درخواست، یک پیامک از درگاه ملی دریافت میکنید که میگوید شما درچه تاریخی، چه مجوزی را درخواست کردید و اگر شرایط و مدارک را داشته باشید و کامل بارگذاری کنید تا وقتی مجوز را بگیرید درخواستتان را پیگیری میکند.
در این مرحله، درگاه ملی شما را باید هدایت کند به درگاه صادرکننده مجوز و دقیقاً روی فرآیند همان مجوزی که میخواهید.
درگاه صادرکننده مجوز مورد نظر، دقیقاً همان شرایط و مدارکی که در درگاه ملی مشاهده کردید را باید نشان بدهد. اگر به صفحه اشتباه دیگری انتقال داده شدید یا اگر صادرکننده مجوز از شما شرط یا مدرکی یا هزینهای اضافی طلب کرد یا درخواست کرد حضوری مراجعه کنید، مرتکب تخلف شده و میتوانید برگردید به صفحه راهنمایی دریافت همان مجوز در درگاه ملی و شکایت کنید. اما اگر فرآیند به درستی پیش رفت، باید مدارک را در سایت صادرکننده مجوز بارگذاری کنید. به همین راحتی.
صدور 10 روزه مجوز
وقتی همه مدارک اعلام شده را تهیه و در سایت صادرکننده بارگذاری کردید، دستگاه صادرکننده مجوز حداکثر ده روز کاری فرصت دارد تا مدارک را چک کند که مدارکتان کامل و درست است یا نه. اگر کامل درست بود پیامک دیگری به گوشی شما ارسال و میگوید مدارکتان کامل است و تا زمان وعده داده شده در درگاه ملی، مجوزتان صادرمیشود.
از این زمان، شمارش معکوس روزانه برای صدور و ارسال مجوزتان شروع میشود و اگر در زمان تعیینشده اطلاع از صدور مجوز به درگاه ملی، مجوز داده نشد، میتوانید شکایت کنید چون صادر نکردن مجوز در زمان تعیینشده جرم است و صادرکننده مجوز به هیچ وجه حق ندارد صدور مجوز را به تاخیر بیندازد. مجوزتان بهصورت یک فایل، در کارپوشهتان وارد میشود.
قطع رانت و امضاهای طلایی
محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی در تشریح مزیتهای ثبتمحور شدن مجوزهای شروع کسبوکار به فارس میگوید: «تسهیل فضای کسب و کار یکی از بحثهای جدی در مجلس بود که قوانینی برای آن مصوب شد. سعی کردیم موضوع صدور مجوزها را قانونمند کنیم و دستگاههای مختلف ملزم شدند به درگاه ملی مجوزهای کشور بپیوندند و همه مجوزها از این پنجره واحد صادر شود؛ برخی از دستگاهها هنوز به درگاه ملی مجوزهای کشور نپیوستهاند که باید در اسرع وقت این اتفاق بیفتد؛ اصل موضوع، تسهیل در صدور مجوزهاست که باید مدنظر قرار بگیرد.»
او تأکید میکند: «باید شرایطی به وجود بیاوریم که مردم نیازی به مراجعه به ادارات مختلف نداشته باشند، استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور به منزله یک تحول در کشور و نمود دولت الکترونیک است.
جوکار به عنوان نمونه به صدور مجوزهای خانه مسافر اشاره کرده و اظهار میدارد: «ثبت محور شدن مجوزهای خانه مسافر و اینکه روند دریافت این مجوزها کوتاه شود و مردم بتوانند به سهولت این مجوزها را دریافت کنند، اتفاق خوبی است؛ در این ارتباط باید تمهیدات لازم برای تأمین امنیت این خانههای مسافر اندیشیده شود؛ اگر استانداردهای لازم در نظر گرفته شود، صدور مجوزهای خانه مسافر به صورت ثبت محور توسط درگاه ملی مجوزهای کشور اقدام مثبتی است.»
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در فصل بهار 1398 حدود 50 الی 60 درصد مردم به سفر نرفتند، از طرف دیگر نیمی از سفرهای انجام شده بدون اقامت شبانه بود و فقط نیمی از آنها با اقامت شبانه در مقصد همراه بوده است. در میان سفرهای با اقامت شبانه، 74 درصد آنها در خانه دوستان و آشنایان اقامت کردهاند.
به گفته کارشناسان؛ هزینههای بالای اقامت منجر به سفر نرفتن یا سفر بدون اقامت شبانه و یا سفر با اقامت در خانه دوستان و آشنایان شده است، از شواهد این طور برمی آید که اقامتگاههای فعلی جوابگوی نیاز مسافران نیستند، از یک طرف هزینه هتلها بالاست و اغلب مسافران نمیتوانند از عهده آنها برآیند. از طرف دیگر، اقامتگاههای ارزان نیز در دسترس نیستند.
با توجه به کمبود زیرساختهای اقامتی کشور در حوزه گردشگری که طبق گزارش رقابتپذیری جهانی از میان 136 کشور، در رتبه 113 ام قرار داریم و هزینه بالای تأسیس هتل (از 70 تا 500 میلیارد تومان)، ساماندهی و مدیریت مطلوب خانههای مسافر امری ضروری به نظر میرسد؛ در همین راستا، صدور مجوزهای خانه مسافر به صورت ثبت محور از درگاه ملی مجوزهای کشور در دستور کار قرار گرفته و میتواند جهشی را در این حوزه ایجاد نماید.
رئیسکمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس در ادامه بیان میکند: «در گذشته امضاهای طلایی در زمینه صدور مجوزها وجود داشت. برخی سوءاستفادهها صورت میگرفت و هر کسی که ارتباطات خاصی داشت و سفارش شده بود، میتوانست مجوز بگیرد. حالا قرار است از طریق یک سامانه هوشمند ارائه مجوزها انجام شود و زمینه رانت از بین برود. با توجه به این مسائل لازم است که مجوزهای ثبت محور به صورت خودکار توسط درگاه صادر شود و صدور آنها را مجدداً به دستگاهها نسپاریم.»
او ادامه میدهد: «بهتر است همه وزارتخانهها از نفع خودشان به سود نفع عمومی جامعه صرف نظر کنند، اگر قرار است مسیر صدور مجوزها کوتاه شود و مردم با سهولت بیشتری کسب و کارشان را شروع کنند، باید دستگاههای مختلف با این تصمیمات همراهی داشته باشند.»
این نماینده مجلس با تأکید بر اینکه گرفتار شدن مردم در پیچ و خمهای اداری برای گرفتن مجوزها باید تصحیح شود، میگوید: «ثبت محور شدن مجوزهای خانه مسافر یکی از تلاشها برای تسهیل صدور مجوزهاست که باید دستگاهها با آن همراهی لازم را داشته باشند.
وزارت اقتصاد وظیفه دارد همه دستگاهها را ملزم کند که در کوتاهترین زمان به درگاه ملی مجوزها بپیوندند، تا زمانی که این اتفاق رخ ندهد نمیتوانیم شاهد اجرای صحیح قانون تسهیل صدور مجوزها باشیم.»
کارکرد درگاه ملی مجوزها
درگاه ملی مجوزهای کسب و کار، بستری اینترنتی تحت مدیریت دبیرخانه «هیئت مقرراتزدایی و بهبود محیط کسب وکار» است که برای همه کسب وکارهای موجود در کشور، شرایط، مدارک، مجوزهای پیشنیاز، هزینه و زمان صدور مجوز را شفاف و قابل فهم ارائه میکند. این درگاه، تنها مرجع رسمی اعلام شرایط صدور مجوزهای کسب و کار و معرفی مرجع قانونی صادرکننده همه مجوزهای کسب وکارها در کشور محسوب میشود.
بر اساس ماده7 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل44 قانون اساسی و اصلاحات بعدی، «هیئت مقرراتزدایی و بهبود محیط کسب و کار»، به ریاست وزیر امور اقتصادی ودارایی موظف است شرایط، مراحل و هزینههای صدور مجوزهای کسب و کار را شفاف و سهل کند تا هر شهروند بتواند در این سایت به راحتی از شرایط و مراحل دریافت مجوز کسب وکار مورد نظرش مطلع شود و در صورت درخواست، از درگاه تخصصی، مجوز مورد نظرش را به سهولت و در کوتاهترین زمان ممکن، دریافت کند.
دبیرخانه «هیئت مقرراتزدایی و بهبود محیط کسب وکار» در مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت امور اقتصادی و دارایی مستقر است و راهبری و مدیریت
«درگاه ملی مجوزهای کسب و کار کشور» را بهعهده دارد.
کارکرد اصلی این درگاه عبارت است از:
- شفاف سازی شرایط، مدارک، زمان و هزینه لازم برای صدور مجوز همه کسب وکارها
- معرفی مرجع اصلی صادرکننده مجوز هر کسب وکار
- سهل کردن شرایط، مدارک و زمان و هزینه لازم برای صدور مجوز همه کسب وکارها
- ثبتنام از متقاضیان دریافت مجوز، راهنمایی و هدایت وی به درگاه تخصصی صادرکننده مجوز
- پشتیبانی و پیگیری دریافت مجوز موردنظر متقاضی در زمان اعلام شده و پیگیری قضایی درصورت عدم صدور مجوز بدون دلیل موجه.